Ircolando
 
   
 
Naam:IrcolandoSpecialiteit:Springen
Schofthoogte:1.70Kleur:bruin
Stamboek:KWPN
Stamboeknr:KWPN 90.771
Geboren:28-01-1990Overleden:2001
Category:Rijpaard
Omschrijving:
Ircolando was een van de meest aansprekende hengsten van zijn jaargang.

De prachtige vaderlijn van Ircolando wordt aangevuld met de pref.- prestatiemerrie Zolanda. Zij is een dochter van de wereldberoemde Le Mexico.
Le Mexico heeft diverse goedgekeurde zonen gebracht, maar is vooral beroemd geworden door de springprestaties van zijn kinderen.

Ircolando zelf heeft in de "jonge" jaren dat hij zelf in de sport uitkwam zeer goede resultaten geboekt.
In de hengstencompetitie lukte het hem 3 jaar in de A,B en C categorie in het basisparcours geen enkele springfout te maken. De Keur – hengst Ircolando stond en staat aan de top van de Nederlandse springpaardenfokkerij.

Zijn kinderen hebben dit bewezen door o.a.:

1998 IAN Kampioen springen 4-jarige Ircolando X Notaris
2000 IAN-FSP Kampioen springen 4-jarige Ircolando X Wolfgang
2000 VSN-FSP Kampioen springen 3-jarige Ircolande X Ilmeo
2000 IAN finales 3 nakomelingen bij de eerste 10 geplaatst
2000/1 80% Sterwaardig op hengstenkeuring
2002 IAN Kampioen springen 5-jarige Ircolando X Elcaro
2002 IAN Reservekampioen 5-jarige Ircolando X Triton
2002 Springindex 151, betrouwbaarheid 78% en hierbij goedgekeurde resultaten

Door deze zeer goede vererving heeft het KWPN, Ircolando het predikaat Keur toegekend.
Van Ircolando is nog een beperkte hoeveelheid diepvriessperma beschikbaar, de bevruchtingsresultaten in 2002 waren zeer goed.

Verrichtingsverslag
Verrichting Ermelo 1993 (08-03 t/m 15-05; gedeelde 9e plaats)
Ircolando is een eerlijke, maar gevoelige hengst. In het begin van het onderzoek was de hengst snel gespannen, tijdens het onderzoek is dat verbeterd. De hengst heeft ruim voldoende bereidheid om te werken en laat zich goed rijden.
De stap is ruim en krachtig. De draf heeft voldoende ruimte maar zou krachtiger moeten zijn en meer tact moeten hebben. De galop is ruim en elastisch maar zou meer gedragen moeten zijn. Als dressuurpaard heeft Ircolando voldoende aanleg en geeft hij zijn ruiter een voldoende gevoel.
Ircolando springt goed naar boven, heeft een goede voorbeentechniek en een goede bascule. Achter zou hij de sprong nog beter moeten afmaken. Hij toont ruim voldoende vermogen. Als springpaard heeft de hengst ruim voldoende aanleg en geeft hij zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.
Op stal en in de omgang gedraagt hij zich normaal.
Op 16-03 heeft hij vastgelegen en de hoefballen beschadigd. Deze beschadiging is na behandeling vlot genezen.

Verrichtingscijfers
Stap 8
Draf 6.5
Galop 7
Rijproef 6
Springen vrij 7.5
Springen ohz 7.5
Karakter 9
Stalgedrag 9
Trainingsrapport 8
Puntentotaal 68.50
Max punten 90
Plaatsing 9e van 29 (17)
Jaar verrichting 1993
Plaats verrichting Ermelo

Afstammelingen rapportage
Afstammelingen 1994 (veulens)
Van deze hengst werd een uniforme collectie getoond. De ontwikkeling van de veulens varieerde van matig tot ruim voldoende. Het type wisselde van voldoende tot goed rijtypisch. Sommige veulens misten de lange lijnen.
Het hoofd is mooi sprekend. De hals is goed van lengte en bespiering met een opvallend mooie ronde bovenlijn. De schoft heeft voldoende lengte en ontwikkeling. De lange schouder ligt er een enkele keer wat steil in. De rug is goed. De goed gespierde lendenpartij ligt mooi aangesloten. De croupe is rond, iets kort, maar wel sterk gespierd. De broek is weinig doorgespierd. Het voorbeen is goed gesteld. Bij de geprikte veulens is het voorbeen soms wat steil. Het achterbeen is goed gesteld. Het fundament heeft voldoende ontwikkeling en het is van goede kwaliteit.
De stap is stug en zou ruimer moeten zijn. In draf vertonen de veulens een goede zelfhouding en komen ze goed van de grond. Het gebruik van het achterbeen is sterk, het voorbeen zou verder weggezet moeten worden. Enkele geselecteerde veulens konden zeer goed draven.
De veulens gingen vergezeld van matige moeders.
Geen veterinaire bijzonderheden.

Kort samengevat: uniforme collectie voldoende ontwikkelde rijtypisch gebouwde veulens met sterke bewegingen.
Getoond: 15 veulens uit 40 dekkingen.

Afstammelingen 1998 (januari; 3-jarigen)
De beoordeling van de 3-jarige nakomelingen van Ircolando één jaar uitgesteld (vanwege minder dan 10 nakomelingen op de keuringen).

Afstammelingen 1999 (januari; 3/4-jarigen)
Naar aanleiding van de (uitgestelde) beoordeling/rapportage van zijn 3/4-jarige nakomelingen blijft Ircolando voor de KWPN-fokkerij gehandhaafd.

Afstammelingen 2002 (januari; 7-jarigen)
Naar aanleiding van de beoordeling/rapportage van zijn 7-jarige nakomelingen blijft Ircolando voor de KWPN-fokkerij gehandhaafd.

Keurverklaring 2002 (januari; posthuum)
Helaas kan bij Ircolando het keurpredikaat uitsluitend postuum worden toegekend. Ircolando, een van de laatste hengsten die in de vaderlijke lijn de lijn van Marco Polo rechtstreeks doorzet, was zon jonge hengst die min of meer onopvallend aan zijn fokcarrière begon en zich sindsdien met zijn producten omhoog heeft gewerkt. Ircolando (Casimir-Irco Polo-Marco Polo) scoorde het afgelopen jaar opvallend in de IAN Trofee met Olando en Orman. Al eerder had hij met Manieta een overtuigende winaar bij de 4-jarigen gebracht. Verhoudingsgewijs loopt een groot aantal van zijn nakomelingen op M- of Z-niveau in de sport. Zijn keuringsstatistiek leert ons dat van hem 51 merries in het stamboek zijn ingeschreven, naast een 13-tal stermerries.

Moederrapport
Moederrapport 1993
Zolanda is een voldoende rijtypische merrie die wat meer formaat mocht hebben. De merrie heeft als 5-jarige in de sloot gezeten en is bevangen geweest, waardoor de bewegingen en het beenwerk hebben geleden.
Het hoofd is goed gevormd. De hals is goed gespierd en heeft voldoende lengte. De schoft zou wat meer ontwikkeld moeten zijn. De schouder is goed van lengte, maar mocht wat schuiner liggen. Rug en lendenen zijn goed gespierd. De croupe is wat plat, heeft voldoende lengte en is goed bespierd. Het voorbeen is goed gesteld, maar iets ingesnoerd in de pijp. Het achterbeen heeft een steile stand en is week gekoot. De voeten zijn wat plat en zouden wat ruimer gebouwd moeten zijn.
De stap is voldoende ruim. De draf is wat kort, maar heeft voldoende kracht.
Stokmaat: 160.0 cm.

Status
12-2001 overleden (koliek); diepvriessperma beschikbaar

Stap: Draf: Galop:
8 6.5 7
Rijproef: Springen vrij: Springen ohz:
6 7.5 7.5
Terreinproef: Karakter: Stalgedrag:
9 9
Trainingsrapport: Fokwaarde dressuur: Fokwaarde springen:
8 80.78% 133 90%

Casimir
KWPN 84.3328
Irco Polo
KWPN 1
Uranea
KWPN 27401
Zolanda
KWPN 81.5123
Le Mexico
SF 104
Olanda
KWPN 13563
 
1e generatie zonen
2e generatie zonen
 
 
Klik hier voor meer informatie