Aertbreaker
 
   
 
Naam:AertbreakerSpecialiteit:Springen
Schofthoogte:Kleur:zwartbruin
Stamboek:Zangersheide
Stamboeknr:S500639
Geboren:2000
Category:Rijpaard
Omschrijving:

Nationale populaties bestaan eigenlijk niet meer in de West-Europese sportpaardenfokkerij. Zodra ergens een hengst opvallend presteert – in de sport, in de fokkerij of beide – probeert men elders minstens één zoon te pakken te krijgen. Of de hengst zelf. Maar ondanks dit wijdvertakte netwerk is er soms toch een groot verschil in de mate, waarin dezelfde hengst “stempelt” in het ene, en “strooit” in de andere populatie. De vader van Eurocommerce Edinburgh lijkt zich op een dergelijke manier te ontplooien. In Vlaanderen is Heartbreaker een absoluut succesnummer, in Nederland hoort hij bij de middenmoot. Daar is niks mis mee, maar een echte hartendief zoals in het BWP is hij in het KWPN niet. Terwijl hij toch van Nederlandse komaf is en de combinatie van Nimmerdor met Silvano het KWPN bepaald geen windeieren heeft gelegd – we wijzen slechts op de postuum tot keurhengst bevorderde Glennridge. Maar ja, Silvano is destijds, op twee zeer verschillend beoordeelde keuringen van vijf resp. twaalf veulens, weggestuurd. Naar Italië, waar hij in Rome, 1985, onder Giorgio Nuti meehielp om op de heilige grasmat van het “Piazza die Siena” de prestigiauze “Coppa delle Nazioni” (Nations Cup) veilig te stellen. Vooralsnog de laatste keer dat het “Squadra Azzura” deze thuiswedstrijd won. Zulk wegsturen doet het KWPN nu niet meer, men spreekt van voortschrijdend inzicht. Tien jaar na Silvano’s afkeuring was het nog niet zo ver; zijn kleinzoon ging in 1992 veiligheidshalve naar de keuring in Oud-Heverlee. Samen met nog 21 landgenoten. Een zware delegatie tegenover 64 BWPers! Of zoals de Vlamingen zeggen: “van eigen kweek.” Enfin, na een paar jaar in de internationale sport onder Peter Geerink, was ook in Nederland de kust veilig genoeg om hem met succes voor te brengen bij het KWPN.
De Belgische connectie bestaat bij de als driejarige in Zangersheide goedgekeurde Eurocommerce Edinburgh (hij heette toen nog Aertbreaker) uit méér dan alleen een Belgische licentie – ook voor het SBS, net als zijn één jaar jongere volle broer Bamiro – en een “Nederbelg” als vader. Hij is immers door Dirk Sweetvaegher in Langemark (bij Ieper) gefokt uit de BWP-merrie Quamira (v. Ramiro Z-Gold Sky). De stam wortelt echter niet in de Vlaamse Westhoek maar, zoals zoveel BWP-stammen, in Hannover. Quamira’s grootmoeder Dona Lisa (v. Don Carlos-Wedekind-Ester II) kwam ter wereld in de stal van de burgemeestersfamilie Jarck in Engelschoff bij Stade. De stam kreeg van Claus Schridde het nummer II-614 en bracht o.a. de Celler staatshengst Wendelstein en diens Dillenburger ambtsgenoot Dostal. Laatstgenoemde was een volle broer van Dona Lisa. De voormalige KWPN-hengst Master (v. Maigraf xx) en het springpaard Graf (v. Gotthard) van de Engelse oud-springruiter (en worstelaar) Harvey Smith zijn eveneens uit II-614 afkomstig.
En waarom die snelweg boven dit stukje? Wel, er hangt de inwoners van het “Land Kehdingen” waar deze stam vandaan komt een zwaard van Damocles boven het hoofd in de vorm van de snelweg A20/A22. De bevolking, waaronder de 750 inwoners van Engelschoff (“Engelschopp” zeggen ze zelf), verzet zich daar furieus tegen. Het “Altes Land”, het “Land Kehdingen” en het “Land Hadeln”, tot op heden weg van de snelweg gelegen kustgebieden, dreigen opgestuwd te worden in de vaart der volkeren. Of juister: de vaart van de “Autobahn”. En dat willen ze niet. Dit is oud paardenfokkersland en daar hoort geen snelweg, vinden ze.
Want net als bij hun overburen aan de Holsteinse kant van de Elbe is ook hier de paardenfokkerij vanouds een belangrijke bestaansbron: toen met kerstmis 1717 een stormvloed de polder rond Engelschoff (1.969 ha) onder water zette, is de plaatselijke veestapel gedocumenteerd: 564 paarden, 1.077 runderen. Dat betekent dat nog net geen twee koeien op elk paard!

Wedstrijd resultaten

13th International Youngster Comp 1.35m Neustadt-Dosse GER 2007


 
1e generatie zonen
2e generatie zonen
 
 
Klik hier voor meer informatie