Equador
 
   
 
Naam:EquadorSpecialiteit:Springen
Schofthoogte:1.69Kleur:bruin
Stamboek:KWPN
Stamboeknr:KWPN 86.8002
Geboren:11-04-1986
Category:Rijpaard
Omschrijving:
Equador is momenteel de meest opvallende zoon van de wereldberoemde hengst Voltaire. Het afgelopen jaar hebben Equadors kinderen Idocus, Bertolucci en Elvis opvallend goed in de dressuur gepresteerd. Deze dressuurprestaties zijn van dusdanige aard dat de springvererver Equador nu ook steeds nadrukkelijker als dressuurvererver naar voren komt. Equador bewijst daarmee, net als Ferro, dat dressuur- en springaanleg heel goed samen gaan.

De juistheid van deze stelling wordt ook bewezen als men de afstamming van Equador van moeders kant bekijkt. Moeder Zelike, een dochter van Joost, is een keur, preferent en prestatiemerrie. Achter Zeliki vinden we de honderdjarige Niki-prestatiestam, die een aaneenschakeling van prestatie laat zien en zowel dressuur als springpaarden van grote klasse heeft geleverd. Equador zet deze traditie voort...

Eigen prestaties

Equador was één van de toppers van zijn jaargang bij het verrichtingsonderzoek. Hij slaagde met maar liefst vier negens en een 8,5. Op de hengstenkeuring in Utrect won Equador de finale vande hengstencompetitie, waardoor hij in het eindklassement als tweede eindigde. Ook in het seizoen 1991/1992 toonde Equador zijn enorme vermogen en in het seizoen 1992/1993 overtuigde hij onder Jennie Zoer met een vijfde plaats in de zware C-categorie.

Van Equador zijn meerdere zonen bij diverse stamboeken goedgekeurd. Twee zonen van Equador, Jackson en Idocus, zijn goedgekeurd bij het KWPN. Jackson wordt uitgebracht in het nationaal springen en Idocus loopt Grand Prix dressuur.

Evenals Voltaire fokt Equador naast nationale en internationale springpaarden ook dito dressuurpaarden. In de loop der jaren zijn veel zonen en dochters voor zeer goede prijzen naar het buitenland verkocht. Op diverse veilingen zijn Equadors veulens voor zeer goede prijzen verkocht met als topper een hengstveulen Equador - Landgraaf voor f 31.000,-

Verrichting:

Uit het rapport: Evenwichtig, eerlijk, vriendelijk, humeur. Aan het begin nog groen. In het begin van het onderzoek tamelijk stug in de mond, later is dat verbeterd. Stap voldoende. Draf in het begin van het onderzoek weinig gesloten en zou lichtvoetiger mogen zijn. Heeft later een ruime draf met veel regelmaat. Galop ruim en goed gedragen. Bij het springen veel vermogen en goede techniek. In terrein ruim voldoende galop en krachtige sprongen. Veel bereidheid om te werken. Ervaart werk als licht. Looplustig, heeft pelzier in het werk. Voldoende aanleg als dressuurpaard, veel aanleg als springpaard. Bij aankomst goede voedingstoestand. Is tijdens onderzoek gespierder en harder geworden. Heeft verschillende keren een ander rantsoen gekregen om zijn voedingsconditie op peil te houden. Rustig stalgedrag.

Nakomelingen:
Wat ontwikkeling en type betreft moet er onderscheid gemaakt worden in de getoonde veulencollectie van deze hengst. De geprikte veulens bleken duidelijk royaler te zijn ontwikkeld bij een goed rijtypisch model; de sterke rompen zijn overigens een uniforme eigenschap. Het hoofd is goed gevormd en vertoont voldoende uitdrukking. De hals is goed van lengte, soms (met name de eerste groep) wat arm gespierd, terwijl af en toe een onderhals is gesignaleerd. De schoft is goed ontwikkeld en loopt voldoende lang door. Schouderlengte en -ligging geven geen aanleiding tot bemerkingen. De bovenlijn is nog wel eens week, de lendenpartij voldoende breed en aagesloten. De croupe heeft steeds voldoende lengte, bleek bij de uitgezochte veulens ook breed en gespierd te zijn. Het voorbeen is goed gesteld. Het achterbeeen is goed gesteld en voorzien van goede, forse gewrichten. Een enkele keer was er sprake van een iets lang achterbeen. Over het geheel genomen kenmerkt het fundament zich door zwaarte en correctheid. De stap bleek goed te zijn, ruim en gemakkelijk. In draf maken de veulens front, is er sprake van ruimte en balans, hoewel zo nu en dan het achterbeen wat nakomt. Enkele veulens toonden zich in draf extra. De veulens bleken gemakklijk aan te springen in galop. Een thuis geïnspecteerd veulen wijkt niet af van het hierboven gesignaleerde.
Kort samengevat: voldoende tot goed ontwikkelde veulens, die voldoende tot goed rijtypsich zijn gebouwd. De draf kenmerkt zich door balans en oprichting, waarbij het achterbeen soms wat nakomt.
Competitie 1990/1991 springen cat A 312 punten, 2e plaats.

Stap: Draf: Galop:
7 7.5 8.5
Rijproef: Springen vrij: Springen ohz:
7 7 9
Terreinproef: Karakter: Stalgedrag:
7.5 9 9
Trainingsrapport: Fokwaarde dressuur: Fokwaarde springen:
108 89% 111 91%

Voltaire
Hann 310165679/KWPN 356
Furioso II
SF 330433665
Gogo Moewe
Hann 311332775
Zeliki
KWPN 81.3428
Joost
Holst 210396868/KWPN 32
Liki
KWPN 7461
 
1e generatie zonen
Idocus
KWPN 90.9363
Jackson
KWPN 91.1035
2e generatie zonen
 
 
Klik hier voor meer informatie