Democraat
 
   
 
Naam:DemocraatSpecialiteit:Dressuur
Schofthoogte:1.70Kleur:schimmel
Stamboek:KWPN Oldenburg Westf
Stamboeknr:KWPN 85.3247
Geboren:05-05-1985
Category:Rijpaard
Omschrijving:
Hengstleistungsprüfung Warendorf(BRD) 1988 (01-08 t/m 10-11)
totaal: 138.62 punten, 1e van 18 deelnemers
dressuur 136.91 ptn, 1e; springen 142.70 ptn, 1e
Verrichting Ermelo 1988 (B-systeem; 05-03 t/m 26-03)
Vriendelijk, gehoorzaam met goed humeur. Aan het begin van het onderzoek zadelmak. Gedraagt zich goed tijdens lichte werkzaamheden. Had de eerste week enige moeite met door de hals komen en was toen enigszins terughoudend. Toonde later veel bereidheid om te werken. Geeft zijn ruiter een goed gevoel. Toont weinig moeite te hebben met het werk. Eet normaal.
Rustig stalgedrag.
Afstammelingen 1989 (veulens)
Van deze wachthengst werden veulens getoond, die qua ontwikkeling wat wisselend bleken te zijn. Doorgaans zijn ze voldoende ontwikkeld, maar er werden ook veulens getoond die wat royaler hadden kunnen zijn. De veulens zijn matig rijtypisch gebouwd; ze zijn veelal hoogbenig en ondiep. De samenstelling van de collectie was redelijk uniform.
Het hoofd is sprekend, maar veelal lang en vertoont soms een iets bolle profiellijn. De halsvorm is goed met een goede neklengte. De lengte van de hals is goed, zij het meermalen wat arm bespierd in de bovenlijn. De schoft is veelal kort en weinig ontwikkeld, een enkele uitzondering daargelaten. De schouder is zonder uitzondering kort en recht. De rug is vrij algemeen lang. De lendenpartij zou een royalere bespiering kunnen hebben. De croupe is vaak kort en soms plat. Het voorbeen is over het algemeen fijn gebouwd en de stand is wisselend: soms goed, soms steil, soms hol. Het achterbeen is vrij algemeen lang en sterk gebogen; overigens komt ook nog wel eens een recht achterbeen voor. De overgang van pijp naar spronggewricht is over het algemeen vrij scherp.
De stap is voldoende ruim en krachtig. De draf laat over het algemeen veel ruimte zien met een goed gebruik van het achterbeen. Het voorbeen blijft in draf nog wel eens vlak en in een aantal gevallen zou er ook sprake kunnen zijn van even meer schoudervrijheid. Er liepen in de collectie overigens ook veulens mee die excellent draafden met veel balans en een lang zweefmoment.
Kort samengevat: de veulens zouden meer diepte moeten hebben. Ze zijn matig rijtypisch met veel front. De bewegingen hebben veel ruimte met een goed gebruik van het achterbeen.
Afstammelingen 1990 (veulens in Westfalen)
Met grote spanning werden de eerste veulens tegemoet gezien van de eerste in Westfalen ingezette hengst. Vanuit Nederland was de boodschap overgewaaid dat de hengst bont zou fokken en grote hoofden door zou geven. Dat is niet het geval. De hengst vererft zijn drie uitstekende basisgangen en met name de draf. Alle 30 getoonde veulens lieten een energiek ondertredende achterhand zien met veel elasticiteit. De goed ontwikkelde veulens bleken royaal te zijn gelijnd met opvallend goede schoft/schouderpartij (Dr F. Marahrens, "Reiter & Pferde in Westfalen").
Afstammelingen Ermelo 1992 (Centraal onderzoek nakomelingen)
Overeenkomstig de reglementen van het zogenaamde B-systeem werden vijf a-select gekozen nakomelingen getest. Deze kwamen uit moeders van respectievelijk Joost (2 x), Cartoonist xx, Cadmus xx en Orthos. Een van de vijf kon slechts beperkt worden beproefd als gevolg van een blessure.
De verrichtingsjury heeft vastgesteld dat het ongecompliceerde paarden bleken te zijn, die qua verrichting geen uniforme groep vormde: er twee goede, 1 redelijke en twee matige paarden.
De basisgangen zijn, met uitzondering van de stap, voldoende ruim, wisselend van weinig krachtig tot krachtig. Het achterbeengebruik zou bij enkele paarden beter kunnen zijn. De galop is de beste gang. Het vrij springen varieerde van matig tot goed. De goede paarden beschikten over veel afdruk, een goede beentechniek en ruggebruik. De paarden lieten zich, op een na, goed bewerken.
Op stal en tijdens de verzorging gedragen de nakomelingen zich normaal.

Afstammelingen 1997 (januari; 7-jarigen)
De beoordeling van de 7-jarige nakomelingen van de reeds geëxporteerde Democraat is één jaar uitgesteld omdat de sportresultaten niet tijdig beschikbaar waren.

Afstammelingen 1998 (januari; 7-jarigen)
Naar aanleiding van de (uitgestelde) beoordeling/rapportage van zijn 7-jarige nakomelingen blijft Democraat voor de KWPN-fokkerij gehandhaafd.
Democraat

Afstammelingen 2001 (januari; 11-jarigen)
Naar aanleiding van de beoordeling/rapportage van zijn 11-jarige nakomelingen wordt Democraat definitief goedgekeurd .

1988 najaar export naar Westfalen(BRD)

Handhaving voor fokkerij 1992 (12-05)
Democraat is blijvend voor de fokkerij gehandhaafd op grond van de resultaten van de eindbeoordeling van vijf a-select gekozen nakomelingen en hij heeft daarmee volledig voldaan aan de reglementen van het B-systeem.
Democraat is de derde hengst sinds de introductie van het B-systeem die hiervan gebruikt heeft gemaakt. In een eerder stadium waren dat Ufarno en Bonheur. Ufarno is destijds gehandhaafd op basis van de verrichtingen van zijn nakomelingen, Bonheur is afgewezen.
Democraat heeft na het gebruikelijke kortdurende onderzoek (1988) op karakter en stalgedrag niet alleen het toegestane aantal merries gedekt (waarna hij feitelijk op wacht is gesteld), maar hij heeft ook deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek in Warendorf(BRD). Hij behaalde daar een excellente klassering.
Op basis van de getoonde veulens kon hij gehandhaafd blijven. Ook de veulenrapportage uit Westfalen kon de toets der kritiek meer dan doorstaan.
Aan de eigen prestatie verplichting heeft Democraat ook voldaan. Hij is M-springen met 9 winstpunten en Z-dressuur met 1 winstpunt (vereist is 7 winstpunten in beide disciplines samen).
In het laatste wachtjaar moest Democraat deelnemen aan de competitie. Ook daaraan heeft hij voldaan. Twee seizoenen is hij uitgekomen in de hengstencompetitie. In 1990/1991 startte hij in de dressuur zes keer en behaalde uiteindelijk een 2e plaats. In dat zelfde seizoen kwam hij ook uit in het springen. Hij startte zes keer en behaalde een 6e plaats. In het seizoen 1991/1992 startte hij opnieuw in beide disciplines in de competitie en behaalde daarin een 1e plaats in de dressuur en een 4e in het springen.

2000 januari erkend door Oldenburger Verband

Democraat heeft destijds zijn Verrichtingen afgelegd in Warendorf en heeft deze winnend afgesloten. Mede doordat Democraat daar zo imponeerde heeft hij twee seizoenen gediend op het NRW Landgestüt in Warendorf. Dat hij daar gepast heeft blijkt wel: zijn kinderen presteren daar zeer opvallend zowel bij de dressuur als het springen, waardoor ook daar Democraat zeer hoog op de dressuur & spring index staat. Democraat zelf heeft de dressuurcompetitie gewonnen met Anky van Grunsven en later Nationale en Internationale successen geboekt op Prix St. Georges / Intermediaire I niveau! Daarnaast heeft Democraat nationaal 1.40 gesprongen onder Jos Lansink en in 1996 vele internationale successen geboekt met Jutta Winkler, o.a. nationale rubriek in Mechelen en Brussel!

NAFOK DEMOCRAAT:
We zien zowel op de landelijke als de nationale concoursen veel nakomelingen van Democraat. Daardoor blijft Democraat zeer hoog op de dressuurindex staan.
2003, 6e plaats van Nederland.

In 2003 zijn er 15 merries van Democraat Ster geworden waarvan 5 merries voorlopig Keur.

Stap: Draf: Galop:
Rijproef: Springen vrij: Springen ohz:
Terreinproef: Karakter: Stalgedrag:
Trainingsrapport: Fokwaarde dressuur: Fokwaarde springen:
162 87% 101 87%

Pion
KWPN 224
Abgar XX
BB2096
Irma la Douce
KWPN 126
Wilena
KWPN 80.5703
Silvano
KWPN 273
Orlena
KWPN 12393
 
1e generatie zonen
Da Vinci
KWPN 90.0925
2e generatie zonen
 
 
Klik hier voor meer informatie