Obelisk
 
   
 
Naam:ObeliskSpecialiteit:Dressuur
Schofthoogte:1.71Kleur:zwart
Stamboek:KWPN
Stamboeknr:96.07485
Geboren:15-04-1996
Category:Rijpaard
Omschrijving:

Obelisk is een hengst met een typische dressuur-afstamming. De beroemde Trakehner Matador tekende voor het vaderschap, niet alleen van Obelisk maar ook van onder meer zeven goedgekeurde zonen en twaalf goedgekeurde kleinzonen, waaronder Chronos (v. Mahagoni), Michelangelo (v. Pasteur xx) en diens halfbroer Monteverdi (v. Partout), en Hohenstein (v. Caprimond). De moeder van Obelisk stamt van de internationale dressuurhengst Clavecimbel (Bert Rutten), die eind 1998 is gestorven. In zijn jonge jaren heeft Clavecimbel nota bene L-parcoursen gesprongen, waarbij hij in dertig wedstrijden slechts driemaal een springfout maakte. Dit in navolging van zijn grootmoeder Veldbloem, die nationaal heeft gesprongen onder het zadel van Pieter Keunen. Daarna is Clavecimbel opgeleid tot het allerhoogste niveau van de dressuur. In 1991 en 1992 behaalde Clavecimbel diverse mooie plaatsingen in Grand Prix en Grand Prix Spécial (bijvoorbeeld vierde en tweede tij­dens CDI Arnhem 1991) en in Wereldbeker kwalificatiewedstrijden. Havanna (mv. Almé) en Havidoff (mv. Farn) zijn goedgekeurde zonen van Clavecimbel. In de succesvolle dressuurhengst Montecristo (v. El Corona, in 1999 winnaar van de Pavo-Cup voor vijfjarige dressuur-beloftes) heeft Clavecimbel een goedgekeurde kleinzoon, die ook alweer een goedgekeurde zoon heeft: Hoomark Ro-lex.

Daarnaast lopen enkele nakomelingen in de internationale sport, onder andere
Baluga en Invincible. De moeder van Clavecimbel is een dochter van de Engels volbloedhengst Apple King xx, die meer talentvolle dressuurpaarden tot zijn nakomelingen mag rekenen. De moeder van Wendelien, Veldbloem, stamt van de gewaardeerde hengst Sinaeda. De grootvader van moeders kant van Obelisk is Ulft, met via zijn vader Le Mexico het bloed in de aderen heeft van de veelzijdige Furioso xx, die zowel spring- als dressuurpaarden heeft voort­gebracht die in de sport op het allerhoogste niveau hebben gelopen. Ulft bracht in combinatie met Laida nog een volle broer van Cida. Onder de naam Baltimore kwam deze met Patricia Callaghan uit in de internationale zware toer.


Eigen prestatie
Onder het zadel van Marie-José Hulsman eindigde Obelisk in de Hengstencompetitie 2000/2001 als reservekampioen in de klasse L. Het jaar daarop plaatste de hengst zich als derde in de klasse M met Bert Rutten in het zadel.


Nafok
In 2000 en 2001 leverde Obelisk de kampioen van de hengstveulens van de KWPN-Paardendagen te Ermelo, respectievelijk uit merries van Wolfgang (A. van der Aa, Gemert) en Frühling (M. Roijakkers, Mariahout).
168


De in Denemarken gefokte beroemde Trakehner Matador, van Donauwind uit de ijzersterke Marke-moederlijn, is de vader van Obelisk. Matador één van de toonaangevende dressuurverervers van Duitsland. Zijn nakomelingen liepen een winsom van € 129.994,- bijeen. Als grootvader van Obelisk staat te boek de internationale dressuurhengst Clavecimbel, die zelf op het hoogste niveau Grand Prix en Grand Prix Spécial heeft gelopen. Obelisk is een halfbroer van de goedgekeurde hengst Tchaikovsky (Monteverdi) en is nauw verwant aan het internationale dressuurpaard Baltimore van Patricia Callaghan.

Obelisk is een chique langgelijnde, rijtypische, hengst die goed in het rechthoekmodel staat. Obelisk leverde in 2000, 2001 en 2002 de nationale veulenkampioenen en in 2004 de reserve-kampioen van de hengstenkeuring in Den Bosch. Dit jaar werd via de nakeuring een zoon van Obelisk aangewezen voor het verrichtingsonderzoek in Ermelo.

Obelisk werd het afgelopen seizoen zeer succesvol door Kristen Beckers uitgebracht. Naast een uitmuntend presterend sportpaard blijkt Obelisk ook een fokhengst te zijn. Zijn dochter Vanity (mv. Wenckstern) werd kampioene van Limburg op de Centrale Keuring in Sevenum. In de finale van de PAVO-cup verschenen zes nazaten van hem aan de start, waaronder Tia Kamino (mv. El Carona) die de voorselectie in Sevenum won. Tijdens de VSN/FSP-finale bezette Vanquisch (mv. Democraat) de 3de plaats.

Verrichting Ermelo 1999 (18-03 t/m 26-05)
Eerlijke, betrouwbare hengst. Veel bereidheid om te werken en laat zich goed bewerken.
De stap heeft voldoende ruimte en een goede tact. In draf voldoende ruimte. Hij draaft tactmatig en blijft goed gedragen tijdens tempowisselingen. Zowel in stap als draf iets vlak voorbeen. De galop heeft een goede ruimte en balans. Hij galoppeert goed gedragen en kan goed schakelen. Als dressuurpaard veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.
Als springpaard een matige afdruk. Hij is traag van de grond en springt daarbij naar voren. De voorbeentechniek is matig en hij basculeert voldoende. Maakt de sprong achter matig af en landt moeilijk. Hij lijkt matig voorzichtig en toont over weinig vermogen te beschikken. Als springpaard matige aanleg en geeft zijn ruiter een matig gevoel.
Gedrag op stal en in de omgang normaal.
Geen veterinaire bijzonderheden.

Afstammelingen 2000 (september; veulens)
Obelisk toonde een bijzonder uniforme, ruim voldoende tot goed ontwikkelde collectie veulens met veel ras. De veulens zijn zeer rijtypisch en correct.
Het hoofd is sprekend, soms zijn de oren iets lang. De nek is lang en zeer goed gevormd. De hals is goed van lengte, goed gevormd en voldoende bespierd. De schoft is voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is lang en schuin gelegen. De rug is voldoende van lengte en goed bespierd. De lendenen zijn goed van lengte en zeer goed aangesloten en bespierd. De croupe is ruim voldoende van lengte en goed van ligging en bespiering. De broekspier zou iets verder door moeten lopen. Het voorbeen is correct gesteld. De koot is soms iets lang en week. Het achterbeen is iets gebogen. Het beenwerk is goed ontwikkeld. De hoeven zijn meermalen iets smal. De stap is zuiver, ruim, krachtig en goed door het lichaam. De draf is ruim met veel afdruk en souplesse. De veulens tonen een goede houding en goed gebruik van het achterbeen. De veulens galopperen makkelijk aan. Daarbij vertonen zij ruimte, veel afdruk en een goede balans.
Van de twee thuis geïnspecteerde veulens wijkt er één qua exterieur en beweging in negatieve zin af van de rapportage af. Een ander veulen past in het beeld van de rapportage.
Veterinaire bijzonderheden: Bij één veulen werd kreupelheid geconstateerd.
De kwaliteit van de moeders was ruim voldoende.
Getoond: 13 (+2) veulens uit 51 in 1999 gedekte merries.

Afstammelingen 2004 (januari; 3-jarigen)
De beoordeling van de 3-jarige nakomelingen van Obelisk wordt één jaar uitgesteld vanwege onvoldoende (minder dan 10) nakomelingen op de keuringen.

Afstammelingen 2002 (januari; 3/4-jarigen)
Naar aanleiding van de (uitgestelde) beoordeling/rapportage van zijn 3/4-jarige nakomelingen blijft Obelisk voor de KWPN-fokkerij gehandhaafd.


HK KWPN Den Bosch 1999 (06-02)
Aangewezen voor verrichtingsonderzoek.

Afstammingsinformatie 1999
Moeder Kida bracht 3 nakomelingen (2 hv en 1 mv). Overgrootmoeder Laida bracht ook het internationale Grand Prix-dressuurpaard Baltimore (v Ulft). Grootmoeder Cida is daar dus een volle zus van. De dressuuraanleg van deze moederlijn krijgt ondersteuning van de Trakehner Matador, die veel Rittigkeit doorgeeft.

Exterieuromschrijving 1999
Ruim voldoende ontwikkelde, rijtypische hengst, die goed in het rechthoeksmodel staat en veel uitstraling heeft. De hals is lang met veel nek. De schoft zou langer moeten doorlopen. De schouder is iets steil. De broekspier zou langer moeten doorlopen. Het voorbeen is hol en steil gekoot.
Langgelijnde hengst met veel front. Hij beschikt over veel uitstraling. Zijn bewegingen worden gekenmerkt door veel ruimte, souplesse en een goed gebruik van de gewrichten en een goede balans.

Verrichtingscijfers
Stap 7.5
Draf 7
Galop 8.5
Aanleg dressuur 8
Subtotaal dressuur 31.0
Plaatsing dressuur 3e
Afdruk 5
Techniek 5.5
Vermogen 5.5
Aanleg springen 5
Subtotaal springen 21.0
Plaatsing springen 10e
Puntentotaal 52.00
Plaatsing 8e van 12 (10)
Jaar verrichting 1999
Plaats verrichting ErmeloStap: Draf: Galop:
Geschiktheid dressuurpaard: Afdruk springen: Springentechniek:
Springvermogen: Geschiktheid springpaard:  
Fokwaarde dressuur: Fokwaarde springen:  
157 65% 59 72%

Matador
Donauwind

Kida ster
Clavecimbel
Cida
 
1e generatie zonen
2e generatie zonen
 
 
Klik hier voor meer informatie