Niagara
 
   
 
Naam:NiagaraSpecialiteit:Springen
Schofthoogte:1.68Kleur:bruin
Stamboek:KWPN
Stamboeknr:95.2990
Geboren:22-04-1995
Category:Rijpaard
Omschrijving:
De prestaties van vader Libero H, onder meer winnaar van de Wereld­bekerfinale in s Hertogenbosch 1994, diverse Grote Prijzen en verschil­lende Nederlandse kampioenschappen onder Jos Lansink, behoeven geen betoog meer. Ook in de fokkerij heeft hij zijn erkenning gekregen, getuige het keurpredikaat dat hij begin 2001 van het KWPN ontving. Onder de goedgekeurde zonen van Libero H naast Niagara de KWPN-hengsten Nijinski, Numero Uno en Ikoon en de Zangerheide-erkende lowa, die zich in de springsport onderscheidt met Emma Wester in het zadel: lowa eindigde begin 2000 als winnaar van het totaalklassement in de springserie Zangersheide Sires of the World, nadat hij ook al een kwalificatiewedstrijd op zijn naam had gezet. Maar ook Ikoon, Coona-warra, Libera, Liberty en Iris komen met succes uit in de internationale springsport. Verder staan er van Libero H bij het KWPN onder andere 62 ster- en 15 keurmerries ingeschreven. Libero H is een zoon van Landgraf l. Diens vader Ladykiller xx heeft zich vooral onsterflijk ge­maakt via zijn zonen Landgraf l en Lord. Alleen Landgraf l bracht al 148 goedgekeurde hengsten (!) en meer dan 100 staatpremiemerries voort. Hij heeft een levenswinsomvan meer dan 6 miljoen Duitse marken. Als moeder van Libero H staat de Holsteiner merrie Oktave geregi­streerd, een dochter van de Ramiro-zoon Ronald en een merrie van de Holsteiner hengst Komeet (v. Korembleem xx) uit Emmia (v. Löwenjager).
Niagaras moeder is genaamd Jodessa, een dochter van Darnels en de stermerrie Odessa. Dit product van Jasper x Sinaeda x Harro is ook de moeder van de Z-springpaarden Casperboy (v. Lucky Boy xx) en Equador (v. John U to Berry). Odessa stamt uit dezelfde moeder, Ritta, als de KWPN-hengst Zuidhorn (verrichtingskampioen met vier negens en een tien, later Z2-dressuur en Z-springen). De model, preferente Ritta bracht verder onder andere de ZZ-springpaarden Amsterdam (v. Le Val Blanc xx) en Dowold (v. Woldstreek) en is de overgrootmoeder van Dudley (v. Voltaire), een Grand Prix spring-paard van Thomas Fuchs. De merriestam van Ritta is in Holstein bekend onder het nummer 49.


Eigen prestatie
Niagara heeft zich met Richard Kapteyn goed laten zien, onder meer in de lAN-Trofee, de hengstencompetitie (4e plaats Zuidbroek) en op de Zwolse Paardendagen. Niagara loopt op dit moment Z-springen.


Nafok
Niagara viel in zeer positieve zin op met zijn afstammelingenonder-zoek met mooie veulens die over een goed fundament beschikken en goed kunnen bewegen.Moeder Jodessa is preferent geworden door haar eerste drie kinderen van verschillende vaders! Grootmoeder Odessa (Jasper x Courville xx) is ook de grootmoeder van het bekende Grand Prix springpaard Dudley (Voltaire) van Lesley McNaught. Verder is Odessa een halfzuster van de goedgekeurde KWPN-hengst Zuidhorn. De invloedrijke vader Libero H won (met onnavolgbare reflexen en op karakter) de finale van de Wereldbeker in Den Bosch 1994. Niagara voert 31% volbloed via zijn grootvader Ladykiller xx aan vaderskant en Lucky Boy xx en Courville xx aan moederszijde. De moederlijn komt voort uit de degelijke Holsteiner stam 49.

Niagara viel in 2000 in zeer positieve zin op met zijn afstammelingenonderzoek. Niagara fokt heldere perfect gemodelleerde paarden die niet alleen goed springen maar ook ver boven het gemiddelde bewegen.

In 2004 werd Niagara Nationaal KNHS-Kampioen Indoor ZZ-zwaar. Vervolgens werd met succes de overstap gemaakt naar nationaal 1.40/1.50. In 2005 werd Niagara verkocht naar Amerika, waar hij in september 2005 met Erin Duffy de Grote Prijs van San Juan Capistrano won. Niagara heeft de wil en het karakter om de lat steeds hoger te leggen.


Verrichting Ermelo 1998 (10-09 t/m 18-11)
Eerlijke, betrouwbare hengst. Voldoende bereidheid om te werken en laat zich voldoende bewerken.
De stap is voldoende krachtig en ruim. In draf voldoende afdruk. Hij zou meer ruimte en souplesse moeten tonen. In galop meer afdruk en ruimte. Als dressuurpaard onvoldoende aanleg en geeft zijn ruiter een matig gevoel.
Als springpaard ruim voldoende tot veel afdruk. Goede voorbeentechniek. Hij basculeert voldoende, maar houdt zich vast in de bovenlijn en zou achter beter moeten openen. Hij lijkt voorzichtig en toont over veel vermogen te beschikken. Als springpaard ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.
Gedrag op stal en in de omgang normaal.
Haken aan de kiezen werden geraspt.Afstammelingen 2000 (september; veulens)
Van Niagara werd een uniforme collectie ruim voldoende tot royaal ontwikkelde, rijtypische veulens getoond, die goed in het rechthoeksmodel staan en over uitstraling beschikken.
Het hoofd is sprekend. De nek heeft voldoende lengte. De hals is goed van lengte en meermalen verticaal aangezet. De bespiering van de hals is voldoende. De schoft is voldoende ontwikkeld en loopt ver door. De schouder is goed van lengte, maar ligt iets steil. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed van lengte, goed aangesloten en goed bespierd. In enkele gevallen zijn de lendenen strak. De croupe is goed van ligging en ruim voldoende van lengte. De croupe is goed bespierd. De broekspier loopt voldoende ver door. Het voorbeen is correct gesteld. In enkele gevallen is de koot week. Het achterbeen is doorgaans correct gesteld. Het fundament is goed van omvang en goed van kwaliteit. De stap is zuiver en heeft voldoende ruimte. De draf heeft veel ruimte en veel afdruk. De veulens zouden meer souplesse moeten hebben. De veulens springen niet gemakkelijk in galop. In galop houden de veulens zich vast.
Twee thuis geïnspecteerde veulens passen in het beeld van de rapportage.
Geen veterinaire bijzonderheden.
De kwaliteit van de moeders was matig.
Getoond: 17 (+2) veulens uit 69 in 1999 gedekte merries.

Afstammelingen 2004 (januari; 3-jarigen)
Naar aanleiding van de beoordeling/rapportage van zijn 3-jarige nakomelingen blijft Niagara voor de KWPN-fokkerij gehandhaafd.
Niagara blijft met het aantal sterdochters (twee uit tien) achter bij het gemiddelde. Drie zonen op de hengstenkeuring kwamen uit in de tweede en derde bezichtiging. Niagara scoort voor het model met 105 naar het vierkantsmodel. De halsbespiering is zwaar en hij verraadt zijn afkomst van Libero-H door hoge verzenen mee te geven aan zijn nafok. De stap zou ruimer moeten zijn, de draf scoort gemiddeld.


HK KWPN Ermelo 1998 (19-08)
Tijdens herkansing aangewezen voor verrichtingsonderzoek.

Afstammingsinformatie stand 1998
Odessa, de moeder van Jodessa, is de moeder van de Z-springpaarden Casperboy (v Lucky Boy xx) en Equador (v John U to Berry xx). Grootmoeder Ritta is onder meer de moeder van de goedgekeurde KPN-hengst Zuidhorn (v Le Val Blanc) en van de ZZ-springpaarden Amsterdam (v Le Val Blanc xx) en Dowold (v Woldstreek).

Exterieuromschrijving 1998
Niagara staat voldoende in het rechthoeksmodel en is sterk gespierd. De lendenpartij is wat strak. De hengst heeft een degelijk fundament met beste hoeven.

2005 februari export USA als hengst voor de sport (Erin Duffy, San Diego). Beschikbaar via diepvriessperma.


Verrichtingscijfers
Stap 6.5
Draf 6.5
Galop 7.5
Aanleg dressuur 5.5
Subtotaal dressuur 26.0
Plaatsing dressuur 9e
Afdruk 7.5
Techniek 7.5
Vermogen 8
Aanleg springen 7.5
Subtotaal springen 30.5
Plaatsing springen 6e
Puntentotaal 56.50
Plaatsing 6e van 13 (11)
Jaar verrichting 1998
Plaats verrichting Ermelo
Stap: Draf: Galop:
Geschiktheid dressuurpaard: Afdruk springen: Springentechniek:
Springvermogen: Geschiktheid springpaard:  
Fokwaarde dressuur: Fokwaarde springen:  
88 62% 117 79%

Libero H pref
Landgraf I

Jodessa pref
Darnels
Odessa ster
 
1e generatie zonen
2e generatie zonen
 
 
Klik hier voor meer informatie