Aktion
 
   
 
Naam:AktionSpecialiteit:Dressuur
Schofthoogte:1.70Kleur:Schimmel
Stamboek:KWPN
Stamboeknr:KWPN 82.5086
Geboren:05-05-1982Overleden:2003
Category:Rijpaard
Omschrijving:
Evenwichtig, vriendelijk met goed humeur. Gehoorzaam, eerlijk. Bij begin onderzoek nog groen. Aan begin dagelijks werk stug en rolt zich dan graag op. Na goed losrijden heeft hij veel tact en balans in zijn bewegingen en is hij plezierig te rijden.
Stap ruim en sterk. Draf veel regelmaat en mooie balans. Galop mooi, sterk en gedragen. Wil bij springen onder het zadel niet erg aanpakken. Redelijke beentechniek maar zou meer moeten basculeren. Basculeert te weinig bij vrij springen, laat soms goede sprongen zien. Presteert in terrein goed. Ruim voldoende bereidheid om te werken. Ervaart werk als licht. Veel aanleg als terreinpaard, tamelijk veel aanleg als dressuurpaard en ruim voldoende aanleg als springpaard. Eet normaal. Rustig stalgedrag. Laat zich moeilijk het hoofdstel aandoen.


Afstammelingen 1987 (veulens)
De ontwikkeling van de getoonde veulens bleek zonder meer best te zijn. Het type is bij de geprikte veulens zeer matig, hoewel er onderscheid gemaakt dient te worden. Bij bloedvoerende moeders bleek het model van de veulens veelal rijtypischer te zijn, hoewel in dat geval het fundament vaak fijn was met minder ontwikkelde gewrichten. De uitgezochte veulens waren overigens qua type iets beter dan de geprikte; de laatste groep was ruim voldoende op dat punt.
Het hoofd is doorgaans goed en veelal sprekend; bij de geprikte veulens deed het hoofd nog wel eens iets eenvoudig aan. Vorm en lengte van de hals zijn goed, doch deze wordt te hoog gedragen, hetgeen mede zijn invloed uitoefent op het totale bewegingspatroon. In de groepen geprikte veulens was de schoft doorgaans matig tot onvoldoende ontwikkeld; in de later getoonde groepen werd dat iets beter. De schouder is recht en dikwijls kort. De rug is doorgaans diep, bij overigens voldoende aangesloten lendenen. De croupe is kort en dikwijls plat; indien de vergezellende moeders over een goede croupevorm beschikten, vertoonden de kinderen op dat punt ook een beter beeld. De schenkel bleek praktisch steeds arm bespierd te zijn. Het voorbeen is vrij algemeen steil, soms was er sprake van een Franse stand. De ontwikkeling van de voorknie was verschillend. In enkele gevallen is een gebroken voetas geconstateerd. Het achterbeen is lang en gebogen, met meermalen een scherp ingestoken pijpbeen. De spronggewrichten konden veelal dieper en breder zijn.
De stap is kort, met name in de groep geprikte veulens, waar overigens ook nog wel eens neiging tot telgang werd waargenomen. In stap houden de veulens de spronggewrichten veelal stijf en kwam de beweging vanuit de heup. Enkele veulens vertoonden een voldoende goede draf, maar overigens was er sprake van een matig gebruik van het achterbeen bij weinig schoudervrijheid.

Op grond van het eigen presteren van de hengst in de sport, hetgeen aanleiding was om de hengst aan te wijzen in het kader van het dressuur-stimuleringsplan, is besloten de hengst niettegenstaande bovengemelde bezwaren te handhaven en de uitgroei van de kinderen af te wachten.

Afstammelingen 1999 (januari; 11-jarigen)
Naar aanleiding van de beoordeling/rapportage van zijn 11-jarige nakomelingen wordt Aktion definitief goedgekeurd .

Keurverklaring 1999 (januari)
Aktion heeft zich, na een prima verrichtingsresultaat, onder de Hongaarse ruiter Guylla Dallos ontpopt tot een internationaal Grand Prix dressuurpaard met bijzondere kwaliteiten voor de Kr op muziek. Vorig jaar presenteerde de inmiddels 17-jarige Aktion zich nog met verve op de hengstenkeuring. Hoewel de hengst het afgelopen jaar bewust minder is ingezet om zich te kunnen concentreren op de fokkerij, neemt hij op de recente BCM-ranking nog steeds plaats 33 in, waarmee hij n van de paarden is die het KWPN naar de derde plaats heeft geleid. Aktion prijkt al jaren in de bovenste regionen van de dressuurindex met daarbij een hoge betrouwbaarheid. Met zijn huidige index van 183 punten en een hoge betrouwbaarheid (81%) nestelt Aktion zich opnieuw in de top van de oudere dressuurverervers. In de mannelijke lijn is het bloed van Aktion vastgelegd via de hengst Nexxus (Wallstreet x Aktion). In de sport weet hij zich op Grand Prix-niveau onder meer vertegenwoordigd door Berkenhorst Galliano, P Atlantis, Finesse en Feliki, de licht tour paarden Geraldo en Houbigant en de ZZ-paarden Fyrain, Fansjellie, Glorina, Gustafson, Hurricane, Herero en Halla Utopia. Daarnaast heeft Aktion uit zijn eerste drie dekjaren meer dan 50 Z-dressuurpaarden gebracht. Een overzicht van de keuringsresultaten leert dat inmiddels in totaal 17 merries het keurpredikaat wisten te bemachtigen, naast 49 stermerries en 3 preferente merries. Aandachtspunten in zijn exterieurvererving zijn onder meer de verticale halsrichting, de schoftontwikkeling en de niet zelden wat platte croupe. In positieve zin vallen de ruimte en kracht in de draf op.

Puntentotaal 80.80
Max punten 100
Plaatsing 5e van 24 (18)
Jaar verrichting 1985
Plaats verrichting Ermelo

Stap: Draf: Galop:
8 8 8.5
Rijproef: Springen vrij: Springen ohz:
8.3 7 7
Terreinproef: Karakter: Stalgedrag:
8 9 8
Trainingsrapport: Fokwaarde dressuur: Fokwaarde springen:
9

Pion
KWPN 224
Abgar XX
KWPN BB2096
Irma la Douce
KWPN 126
Ohnegleichen
KWP
Akteur
NWP 1527
Celmina
Sgldt 29372
 
1e generatie zonen
2e generatie zonen
 
 
Klik hier voor meer informatie